Analiză: rezultatele licitatiilor de masă lemnoasă pe judete si categorii de specii

Fuente:
Fordaq
Vistas:
3167
  • text size

Anul 2018  este un an de criză pentru economia forestieră. Creșterea prețurilor de adjudecare   a masei lemnoase pe picior  se transmite către intreaga industrie. Industria plăcilor pune presiune pe industria de prelucrare primară  si apoi pe lant catre industria mobilei.  Toate segmentele economiei forestiere sunt prinse in  foarfeca preturilor resursei,a dolarului slab si a crizei de fortă de muncă. Cum se va iesi din această criză? Prima  solutie  este "scapă cine poate".  A doua  este de organizare  a sectorului , campanie  de comunicare si informare a factorului politic pentru a se adopta măsuri de eliminare a acestei crize artificiale de resursă de pe piata lemnului.

Licitatiile principale organizate de către Romsilva pentru anul de productie 2018 s-au  desfăsurat sub presiunea a doi factori  de influentă majori: volumul mai mic oferit la licitatii, in medie  cu 30 %,  si temerea  agentilor economici  ca nu vor avea front de lucru pe perioada de vară datorită   excluderii  din licitatii   a volumului din rărituri, igienă si produse accidentale dispersate.

Rezultatul licitatiilor  se cunoaste: au rezultat  cresteri de preturi până la  o medie natională  de  259 lei/mc, diferentiată in  preturi medii317 lei/mc la răsinoase, 239 lei/mc la fag, 388 lei/mc la stejari, , 237 lei/mc  pentru diverse tari  si 164 lei/mc pentru  diverse moi.

Documentul cu rezultatele licitatiilor poate fi descarcat aici pentru o vizibilitate mai buna.

Dar sa aprofundăm putin analiza, căci variabilitatea rezultatelor  pe judete este foarte mare.

 

 

 

 

Diferentierea preturilor pe judete:

  • maximele preturilor  se inregistrează la Neamt si Suceava, judete care detin si ponderea cea mai mare pe  răsinoase.  Preturile medii de adjudecare in aceste judete sunt  de 350 lei/mc !  Cresterea medie  fată de preturile de pornire este de 60 % ! Este absurd.
  • pe fag, preturile cele mai mari sunt in judetele din sud-Arges, Vâlcea-  cu preturi medii  de peste 300 lei/mc, de asemenea cu cresteri medii  fată de preturile de pornire de  peste 50 %. Preturi mari sunt in toată zona de sud, inclusiv la Prahova si Buzau.
  • Muresul  este judetul cu preturi medii  foarte mari atat la răsinoase cât si la fag.
  • de remarcat, judetul Alba, unde avem atat fabrici  Schweighofer cât si Kronospan, preturile se situează mult sub preturile medii  nationale atat la fag cât si la răsinoase !
  • diferentele de preturi, chiar intre judete invecinate, sunt uriase:Hudedoara  are un pret mediu  la răsinoase   de 312 lei/mc, in timp de Alba doar 250 lei/mc !  
  • diferente foarte mari sunt si intre Neamt si Bacău, atât la răsinoase cat si la fag .
  • dintre judetele mari  ca pondere, in Maramures, preturile la fag sunt mult sub media natională.
  • in Caras Severin preturile au crescut foarte mult fata de anii  anteriori  la fag, cresterea medie fată de preturile de pornire fiind de peste 40  % ! Preturile sunt duble fată de cele din urmă cu doar 2 ani !
  • diferentele de preturi intre judete sunt uriase.

Ce s-a intâmplat la licitatii:

  • in zona  de sud, pe fag, intrarea pe piata  a companiei  Yildiz  Entegre  si promisiunile unor  preturi de achizitii  foarte  mari- de peste 350 lei/tona-  a dus la preturi de adjudecare foarte mari pe fag in toate judetele din sud.
  • intrarea pe piata- cu activitate de exploatare- a Combinatului de Celuloza si Hartie-  CCH-  Severin, care s-a dus la licitatie cu o pozitionare agresivă si in   Caras-Severin  adjudecând aproximativ 30 000 mc, a condus de asemenea la cresterea preturilor.
  • preturile din Mures  sunt traditional maximale, sustinute  de pozitionarea agentilor  de Mures de a incerca sa limiteze accesul firmelor mari din Bistrita.
  • preturile cele mai mari si cele mai hazardate sunt cele din Suceava si Neamt la răsinoase; cresteri  de 60 %  fată de preturile de pornire  nu au la bază nici o fundamentare economică.
  • bulversarea pietei prin reducerea volumui  oferit, asteptările pietei  in urma preturilor  de achizitie promise  de agenti economici mari (Yildiz Integre), migrarea agentilor economici dintr-un judet in altul si incercarea de interdictie a accesului de către agentii economici locali, fortarea achizitiei  de catre unii agenti economici  cu orice pret, o noua generatie de agenti economici mici dezvoltati din comerciantii   si depozitele cu lemn de foc, toti acesti factori  au contribuit  la cresterea preturilor de adjudecare peste orice rationalitate economica.

Ce se intamplă acum in piată:

  • prima surpriza este reprezentată  de preturile de achizitie oferite de catre  compania Yldiz Integre , preturi  oferite pentru fag si carpen, care pornesc de la o bază de  330 lei/tona  cu bonusuri  de transport, volum si certificare. Aria de influentă a acestor preturi se duce până in Alba si Hunedoara, Caras Severin si chiar Arad .
  • fabrica Kronospan  din Sebes si-a majorat  de asemenea preturile către aceeasi bază de 330 lei/tona pentru foioase, de asemenea cu bonusuri de transport, volum si ceritificare.
  • surprinzătoare  sunt preturile oferite de catre Kronospan Brasov pentru răsinoase, preturi  care pornesc de la 300 lei/mc pentru  celuloză si trec de 400 lei /mc pentru busteanul clasa C.
  • practic, industria panourilor tehnice (MDF, Pal, OSB), prin firmele mari din piata  Kronospan, Egger, Kastamonu  si nou intratul  Yildiz Integre, este cea care stabileste baza preturilor  lemnului industrial .  Industria se celuloză , hartie si carton incepe sa conteze in piata in unele zone. Preturile oferite de către aceasta industrie  sunt in concurentă cu pretul lemnului de foc.
  • preturile plafon stabilite de catre industria panourilor  sunt foarte ridicate si au devenit o problemă pentru industria de prelucrare  primară.  Sun presiunea acestor preturi, ale unui dolar slab  si a costurilor fortei  de munca, in industria de prelucrare primară practic vor putea face fată doar cateva segmente de producători, pozitionati pe pietele cele mai bune.
  • preturile mult mai mari de achizitie ale producătorilor din industria plăcilor  si cresterea preturilor la fag pun presiune si pe busteanul de plop  si implicit pe producatorii de paleti si  ambalaje.

Concluziile analizei:

-  situatia  pietei este mult diferită de la judet la judet, existând diferente foarte  mari ale preturilor de adjudecare intre judete.

-evolutiile sunt greu de prevăzut; este de urmărit ritmul in care Romsilva va pune in piata cei 1,3 milioane mc din produse principale  si cei 3 milioane mc din rărituri/accidentale. Ministerul presează Romsilva să exploateze in regie cu prioritate lemnul  din rărituri/accidentale.

- Ministerul presează de asemenea Romsilva ,dar si pe ceilalti administratori, să pună in piată masă lemnoasă la nivelul posibilitatii pevazute de amenajamentele silvice, declansând controale tematice in acest sens.  Volumele puse in piată ar putea creste sensibil in acest  fel.

- multe firme din  sectorul de exploatare, care au achizitionat masă lemnoasa mult peste preturile medii ale pietei, probabil nu vor putea pune această masă lemnoasă in piată, in special in Suceava si Neamt, adâncind criza de resursă.

- toate segmentele economiei  forestiere sunt tensionate la maxim  de criza de resursă si  de preturile nesustenabile.  

Este nevoie  de o  constatare rapidă a situatiei  de criză a intregii  economii forestiere  si adoptate măsuri de urgenta.  Personal sustin solutia unei ordonante de urgenta  de modificare a Codului  Silvic, dar pentru ca factorul politic să adopte aceasta solutie, este nevoie de o campanie majoră de comunicare si informare  a factorilor de decizie, ceea ce nu se intamplă. Fordaq a sustinut aceasta linie prin organizarea Forumului Pădurilor, Industriei lemnului si Economiei verzi si campania de comunicare lansată cu ocazia demisiei d-nei Ministru Doina Pana, dar sectorul nu este organizat  si reprezentat  pentru a sustine aceste campanii.

Prioritatea priorităților pentru sector: modificarea Codului Silvic prin ordonanță de urgentă

Sunt  foarte greu  de previzionat evolutiile anului 2018.  Saptamana viitoare vom aprofunda această analiză pe segmente  de piată, piete de import/export, oportunităti  si riscuri pe diferite segmente de piata, pentru membrii Fordaq

Va fi un an greu.  Depinde de noi  cum se va iesi din această  criză: prin  decimarea agentilor economici  si concentrarea in continuare a productiei  către producătorii mari  sau  prin adoptarea  de măsuri care sa elimine blocajele  care au creat aceasta  criză artificială.

Diferenta va fi dată de actiune sau inactiune.

 

 

 

Publica comentario
Mostrando 1 comentarios

Felicianu Jiboteanu
Ofertele vanzatorilor sunt si vor fii in continua crestere; intrebarea este pana unde; deja oferta lemnului pe picior a depasit pretul lemnului fasonat din europa. consider ca acest fapt trebuie analizat, motivele, cauzele si cum acesti cumparatori pot sa si vanda la aceste preturi marfa pe piata .